Falak helyett szavak

2010.12.03.

December 16. – Gödör Klub (Budapest, Erzsébet tér 4.)

15:00 – Falak helyett szavak – kiállítás megnyitó

A megnyitón beszédet mond Siri Ellen Sletner Norvégia budapesti nagykövete és Dr. Kocsis Máté Józsefváros polgármestere.

A kiállítás célja, hogy interaktív, mozgalmas, de egyben tanulságos módon elgondolkodtassa a látogatókat a sokszínűség, a kirekesztés, a befogadás és az esélyegyenlőség kérdéseiről.

A kiállítás három iskola diákjainak aktív közreműködésével jött létre. A kiállítás a helyi pedagógusok által vezetett, művészeti és etnográfiai műhelyfoglalkozásokra épít, így a kiállítási anyagot a fiatalok által készített montázsok, tablók, életútinterjúk színesítik.

A kiállítás ingyenesen megtekinthető december 16-22-ig, 10.00 és 20.00 óra között.

16:00 – Skandináv filmklub

16:00 – Meghallgatást tart az Európai Roma Zenei Szakkollégium

A Szakkollégium ötletét a ma már Berlinben élő, roma származású gitárművész és zeneszerző, Snétberger Ferenc vetette fel. A Salgótarjánban, 1957-ben született gitárvirtuóz egy muzsikusfamília legkisebb gyermekeként tulajdonképpen a zenén nőtt fel. Édesapja játékát figyelve, majd vele játszva tanulta meg a gitárjáték alapjait.

A gitárművész korábban Németországban egy zeneileg tehetséges szinto és roma gyermekeket felkaroló roma zeneművészeti középiskolában tanított. Közép-kelet európai koncertsorozatain roma fiatalokkal és családokkal találkozva erősödött meg benne gondolat, miszerint szükség van egy olyan speciális tanodára – Roma Zenei Szakkollégiumra –, amely a németországi intézmény mintájára a tehetséges roma fiatalok felkarolásában, mentorálásában hiánypótló és egyedülálló segítséget tud nyújtani.

19:00 – Fogadás skandináv módra

(Dánia, Finnország, Norvégia és Svédország budapesti követségeinek közreműködésével)

19:30 – We are here – Itt vagyunk kampányindító

20:30 – Zene a rasszizmus ellen koncert

Balogh Kálmán, Huszár Mihály (bőgő), Vázsonyi János (szaxofon), Pusztai Gábor (dobok), David Yengibarjan (harmonika), Kovács Zoltán (zongora), Said Tichiti (lant, ütőhangszerek), Mbay Ndiaye (ütőhangszerek), Koós-Hutás Áron (trombita), Vámos Veronika (flamenco, ének), Bogdán Gabi (hastánc), Kardos Dani (gitár), Polnauer Flóra, Magyar Bori (ének), Fellegi Balázs (zongora, ének).

Vendég: Snétberger Ferenc

A Zene a Rasszizmus Ellen idei koncertjének programja két részre különíthető el: az elsőben olyan hangszeres nagyágyúk vonulnak fel, és illeszkednek egymáshoz zenéikkel, mint a cimbalmos Balogh Kálmán, a harmonikás David Yengibarjan, a szaxofonos Vázsonyi Janó. Az első félidő csúcspontját kétségtelenül a Magyarországon igen ritkán hallható gitárfenomén, Snétberger ferenc jelenti majd.

A második részben olyan zenészek lépnek színpadra, mint Said Tichiti, a szenegáli ütős, Mbay Ndiaye, Fellegi Balázs, valamint a két fiatal, tündöklő énekesnő, Magyar Bori és Polnauer Flóra. Színrelépésükkel megkezdődik a, reményeink szerint véget nem érő, etno-pop alapú - de bármely stílusba bele-belekapó zenéket pörgető BULI!

Az év talán legönfeledtebb, extatikus zenei partija, amelyre várjuk a közönséget – táncolósat és nem-táncolósat egyaránt.

További információk