Európai Akcióhét a Rasszizmus Ellen

2011.02.23.

Vegyél részt te is!

Fedezd fel, hogyan tették és teszik ma is színessé Budapestet az itt élő kisebbségek! Három kirándulásra hívunk, melynek keretében a főváros új és kevéssé ismert arca tárulhat fel előtted!

Gipsy village

Mikor?

Március 19-én, 20-án és 23-án, reggel 10 órától. Jöhetsz csak az egyikre, de akár az összesre is! Egy túra kb. 3-4 órát vesz igénybe.

Hol?

Részvételi szándékodat jelezd a kit.dorey@szubjektiv.org email címen, és küldjük a részleteket a találkozó helyszínét illetően. Jelentkezz mihamarabb, a helyek gyorsan fogynak, a létszám pedig véges!

Ára:

Teljesen ingyenes!

Tervezett útvonal

1. séta: Várnegyed, Víziváros, termálvízforrások

Gipsy village

A Várnegyed lakosságát a történelem során a kulturális sokszínűség jellemezte. Budapestnek ezt a részét zsidók, magyarok, németek, olaszok, szlovákok és romák lakták. A három történelmi városrész közül (Buda, Pest, Óbuda) Budán telepedtek le először zsidók. A Gellérthegy lábánál pedig ma is nyitva állnak a termálfürdők - más néven törökfürdők. Ezeket túránk során csak kívülről csodáljuk meg, de a kirándulás után természetesen ki is lehet őket próbálni.


2. séta: A VIII. kerület

Ennek a sétának a keretében a leginkább romák által lakott utcákkal és terekkel ismerkedünk, valamint néhány kisebb zsinagógát is felkeresünk. A városnak ebben a részében napjainkban muszlim közösségek is letelepedtek. A túra végén meglátogatjuk a híres Kínai Piacot. Ehhez a túrához hozz magaddal két BKV menetjegyet (vagy bérletet).

3. séta: A Belváros és a történelmi Zsidónegyed

Gipsy village

A "Zsidónegyedet" (Belső-Erzsébetváros) ma már nem csak zsidók lakják - többek között ortodox zsidók és romák élnek itt. A körzetben egy román ortodox templom is van. Kicsit tovább menve megnézzük a Belvárost, ahol szerb és görög katolikus templomokat tekintünk meg, továbbá a Belvárosi Plébániatemplomot, amelynek belsejében egy, a török időkből fennmaradt mihráb, azaz Mekka irányát jelző imádkozófülke található.


A program a Minority Rights Group Európa, a Szubjektív Értékek Alapítvány és a Rockhoppers együttműködésében valósul meg.


Minority Rights Group Európa
Szubjektív Értékek Alapítvány
Rockhoppers